به گزارش قائم شهر نیوز،اسحاق طاهری استاد تمام دانشگاه در گفتگوی اختصاصی با پژوهش نیوز در خصوص تاثیر کرونا بر شرایط اجتماعی، اقتصادی سیاسی کشور اظهار داشت: بشر در دانسته هایش گرفتار غرور است به گونه ای که آثار بخش پنهان عالم اعم از بخش پنهان عالم ماده و نیز عالم غیب را نادیده می گیرد و جزم اندیشانه رفتار می کند. در حالی که فقط بخش پنهان عالم ماده که اصطلاحا آن را ماده و انرژی تاریک می نامند بیش از ۹۵ درصد محتوای عالم ماده را تشکیل می دهد. وقایع و رخدادهای بخش آشکار جهان تابعی است از بخش پنهان آن و این امر هر اندیشمند جامع نگری را به احتیاط در پیش بینی ها و اظهار نظرها وامی دارد. بنا بر این منطق ایجاب می کند که بشر هیچگاه مغرور یافته های علمی خود نشود و همیشه احتمال رخدادهای پیش بینی نشده ای را بدهد و بر اساس آن، مقدورات و سرمایه های خود را مدیریت کند و سامان دهد. بنده در تالیفی که برای چاپ آماده شده با اندکی تفصیل به این موضوع اشاره کرده ام.
طاهری در ادامه گفت: بشر با مسئله کرونا و مسائلی از این قبیل که ناگهان رخ نشان می دهد و به جامعه بشری شوک وارد می کند دو گونه می تواند مواجه شود: یکی اینکه غافل از تاثیرات بخش پنهان عالم یافته های علمی خود را قطعی و برای همیشه معتبر بداند همان گونه که امروزه در جوامع بشری شاهد آن هستیم و بخصوص صاحبان قدرت مادی بر همین اساس خود را برای همیشه قدرت مطلق تلقی می کنند. این حالت و مواجهه در واقع نمودی از جهل مرکب و مدرن است؛ لذا امروزه جامعه بشری آمادگی پذیرفتن این مسئله و مواجهه معقول با آن را ندارد نمی تواند و از مدیریت آن عاجز است. گونه دوم مواجهه اینکه بشر وقوع این گونه رخدادها را در این عالم طبیعی بینگارد و زمینه های لازم برای مدیریت آن با حداقل خسارات مادی و معنوی را فراهم کند. از آن جمله تقویت بعد روانی حیات آدمی که فوق العاده موثر است.
طاهری در پایان با تبیین شرایط فعلی جوامع تحت تاثیر کرونا تاکید کرد: وقوع چنین رخدادهایی به بشر یادآور می شود که انسان دارای توانایی های محدودی است و بایستی بداند همه کاره عالم نیست، از طرفی صاحبان قدرت مادی عملا باید از نزدیک حس کنند که گاهی دست ناپیدای حق معادلات آنان را برهم می زند و زیان های مادی و معنوی جبران ناپذیری را بر آنان تحمیل می کند. باید بدانند که عالم میدان یکه تازی آنان نیست و سرانجام روزگارشان به سر می آید. همان طور که هیچ جامعه ای از خطر و خسارات شیوع کرونا در امان نیست و برخی جوامع قدرتمند نسبت به دیگر جوامع آسیب پذیری بیشتری داشتند.
طاهری درادامه این گفتگو افزود:امروزه غفلت و دوری بشر از خداوند و آموزه های ادیان توحیدی اساسی ترین مشکل و خطر پیش روی اوست. هنگامی که بشر از خداوند غافل شود در امور بر پایه خواسته های نفسانی گرفتار افراط و تفریط می شود و نعمت های الهی را به نقمت تبدیل می کند چیزی که آشکارا امروزه شاهد آن هستیم. در قرآن بارها ذکر شده است که عالم روی حساب و کتاب خلق شده و چرخش آن حساب و اندازه دارد. یعنی دخالت انسان در طبیعت و بهره گیری از آن باید معقول و منطقی باشد، تخریب طبیعت و نابود کردن گونه های نباتی و حیوانی و آلودن منابع آبی به هیچ وجه مجاز نیست. انسان بایستی در مداری که خداوند تعیین کرده است حرکت کند در غیر این صورت بلایایی از این قبیل فراوان خواهد بود و حیات بشری را تهدید خواهد کرد. از این رو، مسئله کرونا را باید از جهات مختلف حکمی، علمی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی مورد تحقیق قرار داد .
پس همان گونه که گفتیم عقلانیت فلسفی ایجاب می کند که بشر هیچگاه به یافته های علمی که در آن بسر می برد قانع نباشد و همیشه احتمال رخدادهای پیش بینی نشده وجود دارد.
استاد تمام دانشگاه در پایان با ارائه راهکار در این خصوص خاطر نشان کرد: بخش مهمی از مشکلات ما بیگانگی با فطرت توحیدی بشر و مقتضیات آن است؛ بشر باید صادقانه با خدا آشتی کند و آموزهای وحیانی را سرمشق زندگی قرار دهد. متاسفانه امروزه صاحبان قدرت مادی جدول تکوین وجود انسانی را به سود منافع خود به هم ریخته اند و هیچ جایی برای عقل و فرزانگی که مقتضای فطرت پاک آدمی است باقی نگذاشته اند. هر یک از قوای عقل، احساس، عاطفه و اراده در جدول تکوین وجود آدمی جایگاه خاصی دارد. اما در عمل تبلیغات مسموم رسانه هیچ جایی برای عقل و اندیشه باقی نگذاشته و با خلق صحنه های فیلمی و احساسی انسان را به مرتبه حیوان تنزل داده است تا بتواند او را استعمار کند. پس بشر باید به عقلانیت و فرزانگی بازگردد و با طبیعت به مثابه فعل خدا آشتی کند. طبیعت صحنه جوشش حیات و بستر ساز فعالیت آدمی است که بر مدار سنن و قوانین الهی عمل می کند. باید به نجات طبیعت از دست تجاوز و جهل شتافت تا از این طریق زمینه مدیریت پیشامدهای غیر مترقبه طبیعی را فراهم ساخت.
- نویسنده : بیدکی